Wijnen

Larmes de Divona : pétillant brut nature

Als we recente onderzoeksresultaten mogen geloven blijkt de oude vertrouwde vuistregel -één glas wijn per dag – nog steeds ongezond te zijn.
Die slaan wij met plezier in de wind onder het genot van een fles.

Voor deze gelegenheid klampten we Wouter De Bakker van Terrovin aan. Of hij iets nieuws had dat we absoluut moesten proeven?

Het talent van de Beauforts

En of ‘ie dat had.
We kregen een fles Taille cuvée van Beaufort Frères in onze handen geduwd.
Het domein waar deze schuimwijn wordt gemaakt, “Les Larmes de Divona”, ligt in Tonnerre.
Dat is een plaatsje in de buurt van Chablis, in de Bourgogne. Het domein is een initiatief van Amaury Beaufort.
De man is één van de negen telgen van de Beaufortfamilie.
Een wijnmakersclan, oorspronkelijk uit de Champagnestreek, die een zuivere en respectvolle manier van werken nastreeft.

Pater familias André Beaufort begon daar al in 1971 mee, als heuse pionier van de natuurlijke wijn in de streek.

Intussen heeft hij de stiel aan zijn kinderen doorgegeven.
Één van hen, Amaury, runt vandaag niet alleen zijn eigen domein in Tonnerre, maar ook het champagnedomein van de familie.

Druiven van hoog allooi

De druiven voor deze Taille cuvée komen van een bevriende wijnmaker uit Carcasonne, in het zuiden van Frankrijk. Het zijn enkel Pinot Noirdruiven, zo vertelt Wouter ons, van uitzonderlijke kwaliteit.

Deze pareltjes worden van Zuid-Frankrijk naar Tonnerre gebracht, waar ze worden gevinifieerd volgens de regels van de kunst, meegekregen van papa Beaufort.

Zo rijk als de zee diep is

De vraag die ons bij het proeven vooral bezighoudt: hoe komt deze wijn aan zijn enorme rijkheid?
Wouter legt ons uit dat bij het persen sap vrijkomt dat heel dicht tegen de schil aan zit. Daardoor heeft het sap meer kleur, aroma en, jawel: rijkheid.

Dit maakt een wijn die uiterst verfijnd en elegant is. Met heel wat om het lijf en tegelijkertijd plezierig drinkbaar.
Wij wachtten op de eerste verlegen lentezonnestralen om de fles open te maken. Maar eigenlijk heb je geen excuus nodig.
Meteen verscheen een beate glimlach op onze smoeltjes. Wat is dit lekker! We staan te popelen om de volgende fles aan te breken.

Met dank aan Wouter de Bakker, Terrovin.
De wijn kun je hier kopen.

Meest recente berichten